torsdag 27. oktober 2016

Dystopimaraton

På Mailand er en av kategoriene til fordypningsemnet på Vg3  i år dystopier,  og ettersom jeg er ansett som Mailands "dystopiekspert"følte jeg at jeg trengte å gjøre et dypdykk i sjangeren. En dystopi er enkelt forklart  en bok som skildrer et samfunn i kollaps eller et samfunn som er bygget opp etter en kollaps. Det nye samfunnet er preget av kontroll og overvåkning. Altså det motsatte av en utopi (drømmesamfunnet). Bøker som The hunger games og Divergent har banet vei for sjangeren de siste årene.




Fiolinane av Jan Roar Leikvoll

Denne boka handler om en ung gutt og hans familie som bor på en søppelfylling i utkanten av noe vi aner er et større samfunn. Hver dag er en kamp for å klare seg og de lever som dyr.  Alle rundt han er kyniske og harde bortsett fra bestefaren som har gode minner fra tidligere tider. Noen av byttehandlene og hendelsene som finner sted i boka er helt grusomme. Dystopier skildrer ofte det verste i mennesker ettersom det skildrer samfunnskollaps og elendighet, men denne er å velskrevet og overbevisende at det til tider blir for smertefullt å lese. Fint folk som opplever grusomme ting er en bitter pille å svelge for leseren.

Bouvetøya 2052 av Lars MæhleDette er en dystopi om hva som skjer på kloden når vi ikke har klar å redusere miljøforurensing og ender opp med en verden full av klimaflyktninger og klasseforskjeller.

Vi møter Ronald som er  ungdom i Oslo. Han er en såkalt miljøvokter, dvs en som er i opposisjon mot den klimafiendtlige regjeringen og som ønsker mer fokus på miljøvern. En ettermiddag drar han avgårde for å delta i en demonstrasjon og våkner opp på Bouvetøya som deltaker i realitykonseptet Bouvetøya 2052. Han er rett og slett blitt kidnappet. Her skal han i samarbeid og konkurranse med 4 andre ungdommer delta i en konkurranse hvor poenget er å komme frem til klimatiltak som kan skape en bedre fremtid. Tanken er jo god, men vi lesere skjønner ganske raskt at ting ikke er som de skal på Bouvetøya 2052. Hvem er det egentlig som trekker i trådene her? Boken er veldig kritisk til miljøpolitikken som er ført i Norge og i den fiktive fremtiden legges det ikke skjul på at Norge er verst i klassen.


Uår og Sweetwater av Knut Faldbakken

Uår handler om Allan og hans unge kone som forlater byen Sweetwater  hvor velferdsamfunnet langsomt går i oppløsning. De flytter ut på søppeldynga utenfor byen og starter et nytt liv. På fyllinga møter de et fåtall andre sjeler som også har gitt opp bylivet. Sammen lager de et eget lite samfunn og et liv som stort sett dreier seg om å skaffe nok mat, vann og brensel. Stadig må de forholde seg til forstyrrelser fra samfunnet de har forlatt og måten de løser disse utfordringene på er ikke alltid velvalgt, for å si det mildt. I bok nr 2, Sweetwater, er de igjen tilbake i byen som etterhvert har brutt fullstendig sammen. Villdyret har våknet i menneskene. Jeg tenker at boken er realistisk i måten den beskriver oppgitthet og relasjoner mellom mennesker i et samfunn som sakte går i oppløsning.


London 2084 av Tor Åge Bringsværd og Jon Bing

Jeg leste et sted at boken skulle være en hyllest til Dystopiveteranen "1984" av George Orwell, så den må jeg lese ved en senere anledning. Boken handler i korte trekk om politietterforsker Robert fra Oslo som får beskjed at hans sønn er omkommet i London. Nå har det seg slik at Robert ikke engang visste at han hadde en sønn, så her er det flere ting som må ryddes opp i. Boken beskriver et fremtidssamfunn med overvåkning og registrering av typen "storebror ser deg" ala "1984" men uten at den fremtiden virker veldig skremmende.Den virker heller som en ganske naturlig utvikling av den verden vi kjenner i dag.  Mest av alt er det en god krimfortelling lagt i en smådystopisk fremtid hvor overvåkning og miljøkonsekvenser preger hverdagen.

Dystopia av Terje Torkildsen

Jeg må innrømme at jeg ikke har lest hele denne og at jeg først og fremst leste den for å sjekke om den kan sammenlignes med f.eks Mostues I morgen er alt mørkt som jeg har blogget om tidligere. Den sammenligningen kan man trygt gjøre da det er mange likehetstrekk i de delene jeg har lest. Vi har ungdommer som opplever at verden slik de kjenner den brått endres og vi har en situasjon hvor de blir nødt til å danne nye allianser for å løse utfordringene. Her blir menneskenes sanne natur avdekket og gir oss et skremmende innblikk i hva som kan skje med oss dersom de faste rammene blir borte. Jeg har en plan om å fullføre boken på sikt, for når man liksom er "ekspert" så må man jo ha lest det meste:)
-Anne Brit-

Andre dystopier jeg har blogget om finner du herhttp://rysjedamene.blogspot.no/search/label/Dystopi




Bing, J., & Bringsværd, T. Å. (2014). London 2084: en fortelling om fremtidige forbrytelser. Oslo: Pax.


Faldbakken, K. (2012). Uår: roman. Oslo: Gyldendal.


Lars Mæhle. (2015). Bouvetøya 2052: roman. Oslo: Samlaget.


Leikvoll, J. R. (2011). Fiolinane: roman (2. utg.). Oslo: Samlaget.


Torkildsen, T. (2009). Dystopia 2014: roman : 1 : Dystopia I (Bd. 1). Oslo: Samlaget.

-Anne Brit-


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar