tirsdag 10. februar 2015

Snatch av Tor Arve Røssland

Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på en av bøkene i Skumring-serien for ungdom og syntes at boken Snatch av Tor Arve Røssland hørtes spennende ut!



Bildet er hentet fra http://www.mangschou.no/ 



Boken handler om Henrik og Martin som trenger penger. Moren til Henrik og lillesøsteren hans Sarah er alkoholiker og drikker opp alle pengene hun får i trygd. Ofte har ikke Henrik og søsteren som  noe å spise engang. Henrik ønsker derfor å gi Sarah en skikkelig plass å bo, en skikkelig oppvekst og en skikkelig start før barnevernet kommer og tar henne vekk fra han. Kompisen Martin trenger også penger til å betale for hærverk han har gjort i fylla, som han ikke tør tilstå til foreldrene sine.  

For å skaffe penger har Henrik og Martin planlagt en kidnapping der de skal kreve løsepenger for å slippe offeret fri. De veit nemlig om ei 12 år gammel jente med foreldre som er "stinne av gryn" og har alt guttene noen gang har ønsket seg. De har forberedt og planlagt kidnappingen i flere måneder. Det virket som en veldig god ide, men nå, ja nå når de står midt oppe i det, virker det ikke så smart lenger...

Snatch ser situasjonen fra kidnapperne sin side og viser deg hvordan det er å bryte loven. Det er slik det føles når desperasjonen tar overhånd og du ikke føler noen annen vei ut av problemene enn å bryte loven. Dette gjør at boken får en pangstart der vi hopper rett inn i kidnappingen av jenta. Boken er brutal og griper tak i deg og holder deg fast. Det at vi ser situasjonen fra kidnapperne sin side, skaper et lite dilemma i hvilken side du skal holde med. Kidnapperne eller offeret for kidnappingen? Samtidig ser vi den desperate situasjonen guttene er i, som leder opp til noe så drastisk som å kidnappe en 12-åring for penger. Og bare for å toppe det hele får vi en særs snedig og overraskende twist til slutt.

Det er mye driv i boken allerede fra første side som fanger deg. Boken er veldig lett å lese, det er mye luft på siden og mellom linjene. Jeg har sto tro på at denne boken/serien kan passe for ungdom som ikke er så glad i å lese i utgangspunktet

Tor Arve Røssland har også skrevet Gamer, En annen bok i Skumring-serien.

1 kommentar: