mandag 22. september 2014

Simon Stranger: De som ikke finnes


Jeg har lest de fleste romanene av Simon Stranger, Mnem er min absolutte favoritt. Stranger skriver om viktige ting slik som den høyst urettferdige verdensorden: Vi i den rike delen av verden kan nyte all verdens goder på bekostning av at mennesker i de fattige landene produserer billige varer for oss. I siste bok tok han opp klesvareproduksjonen. Vi har godt av å tenke over slike ting.
 
I denne boka tar han opp problemet med flyktninger uten papirer,  i De som ikke Finnes. Emilie og Samuel blir kjent med hverandre på Kanariøyene hvor hun er på ferie og Samuel lander som båtflyktning fra Afrika. Senere kommer han til Norge og uventet banker han på døra hennes. Emilie takler ikke dette så bra, hun vet rett og slett ikke hva hun skal gjøre for å hjelpe ham. Det er lettere å tenke gode tanker om mennesker i Samuels situasjon når de er langt borte enn når noen konkret banker på døra og trenger hjelp. Boka tar opp både Emilies og Samuels synsvinkler i annethvert kapittel.
 
Jeg syns Simon Stranger forteller på en god måte, det er en sterk fortelling, spennende og medrivende.
 
Boka er utgitt som ungdomsbok og er lett å lese.

mandag 15. september 2014

The Silver Linings Playbook av Matthew Quick

Bildet er hentet fra www.picador.com


Jeg har lest boka og sett filmen The Silver Linings Playbook.

Pat har vært innlagt på en mentalinstitusjon. Noe frynsete i kantene skrives han ut og skal bo hos foreldrene sine. Han har bestemt seg for å bli en bedre person som trener masse, er snill og ser positivt på ting. Moren er veldig omsorgsfull og klar for å hjelpe Pat med å komme i vanlig gjenge igjen. Faren derimot er distansert og har problemer med å forholde seg til sønnen og de psykiske problemene. Men en ting har Pat og faren til felles, interessen for amerikansk fotball og laget Eagles. Faren lever seg veldig inn i fotballen, og når Eagles taper går han helt i kjelleren og lar det gå ut over familien. I boka fremstilles faren som en veldig kald person. Broren Jake kommer også på besøk for å se på fotball og tar Pat med på fotballkamper. Søskenforholdet er veldig godt skildret i boka.

Mye har forandret seg mens Pat har vært på "The Bad Place" som han selv kaller institusjonen han har vært innlagt på. Veldig mye! Pat har som mål å bli sammen med kona Nikki igjen, men hun har ikke vært og besøkt han eller tatt kontakt. Ingen har egentlig fortalt Pat hva som gjorde at han ble innlagt, og hva som skjedde mellom han og Nikki. Men han skjønner etter hvert at både familien, psykologen og andre rundt han vet akkurat hva som skjedde.

Tiffany har også psykiske problemer etter at mannen hennes døde. Pat og Tiffany blir venner, men det er et noe merkelig og skakkjørt vennskap. Pat både vil og vil ikke være venner med henne. Hun krever mye, men gir også mye tilbake.

Pat og Tiffany er interessante karaterer som blir godt skildret både i boka og i filmen. I filmen har faren en større og litt annerledes rolle enn i boka, jeg fikk mer sympati med faren i filmen enn i boka. Pats forhold til boren er veldig godt beskrevet i boka, men har en liten rolle i filmen. Det er også gjort flere endringer i tidsperspektiv og handling i adaptasjonen fra bok til film, noen endringer skjønner jeg godt, andre stusser jeg litt ved. Alt i alt syns jeg både boka og filmen er veldig gode med interessante karakterer og gode skildringer.

Sandman av Neil Gaiman med fler

  Bildet er henta fra www.amazon.com


Jeg banner sikkert i nerdekjerka når jeg sier at jeg ikke har lest Sandman før i år. Jeg har vært kjempefan av Neil Gaimans romaner i minst ti år, og han er antakeligvis den mest magiske forfatteren jeg vet om. Nydelig språk og fantastiske fortellinger all the way. Men jeg har altså vegret meg for å ta fatt på Sandman, delvis fordi det er en real mengde bøker (12 ganske store volum), og delvis fordi jeg var redd for at jeg ikke ville like det.

Sandman er (blant annet) historien om Dream (eller Morpheus, kjært barn har mange navn) og han seks søsken, Destiny, Death, Destruction, Despair, Desire og Delirium. Serien starter med at Dream har blitt holdt i fangenskap i årevis, men klarer omsider å rømme. Og så er det duket for en fest (og noen ganger nachspiel) med alt man kan tenke seg, og alt man aldri har tenkt på før. Utkledde kosedyr, Shakespeare, Lucifer, seriemorderkonferanse, mareritt, gamle guder, kjærlighet, menn som aldri dør, begravelser, dyr som blir mennesker, osv. osv. 

Sandman er en fest for øyet og en aldri så liten overdose for hodet. Det har gått en Gaiman-feber gjennom landet i år både før og etter at han var på signeringsrunde og intervju i Oslo, og jeg har sett flere tråder på Twitter og facebook der Gaiman-noviser spør hva de skal lese først dersom de ikke har lest noe av han fra før. Jeg så mange steder at folk svarte "du må begynne med Sandman!" og jeg tenkte i mitt stille sinn at jeg var usikker på om det var lurt, men i og med at jeg ikke hadde lest serien lot jeg være å uttale meg. Nå kan jeg uttale meg, og jeg må si meg uenig med de som hardnakka påstår at Sandman er nøkkelen inn til Gaiman fantastiske og vakre univers. Hvis jeg hadde lest Sandman aller først kunne det faktisk tenkes at jeg ikke hadde hatt lyst til å lese mer Gaiman. For enn så fascinerende Sandman er, så er det alt annet enn lettlest og imøtekommende. Du må lure deg inn, liksom. Stå på tærne for å få med deg alt som skjer. 

Sandman er ikke noe du gir til noen som aldri har lest tegneserier før, men du kan med fordel gi det til de litt tålmodige nerdene som har lyst til å rømme inn i en helt ny verden.


mandag 8. september 2014

Den 13.disippel av Tom Egeland

Bildet er hentet fra www.aschehoug.no

Arkeologen Bjørn Beltø er tilbake! Bjørn er en svært nysgjerrig arkeolog som roter seg borti mye forskjellig. Han gjør overraskende mange viktige historiske oppdagelser. Han er også albino, har psykiske problemer og et svært anstrengt forhold til sin svigerfar og sjef. En kompleks type med andre ord. 

I denne boken dør Bjørns kollega Victoria, hun etterlater et skrin og en nøkkel til Bjørn. Og et mysterium. Samtidig overfalles hennes sønn og mann. Dette må Bjørn finne ut av. Han får uventet hjelp av en israelsk arkeolog, Rebecca, som er datter av en mannen Victoria jobbet sammen med i Israel på 70-tallet. Rebecca vil finne ut av hva som skjedde med faren hennes da han forsvant etter utgravingen Victoria også var med på brått ble avsluttet. Her er det mange spørsmål, men heldigvis er Bjørn Beltø flink til å finne svar. Familiehemmeligheter, teologi og arkeologi er ingrediensene. 

Dette er en spennende, lettlest og litt vel utrolig bok som føyer seg inn i rekken av Egelands Bjørn Beltø-bøker.

Skriv ferdig boka om livet ditt av Linda Klakken


Bildet er henta fra www.flammeforlag.no

Attention, alle skolebibliotekarer! Jeg har funnet den boka alle de gutta som egentlig ikke vil lese spør om. De "Hei, jeg skal ha en bok, helst en skikkelig tynn en"-gutta. De som kanskje ikke har lest så mye før og derfor har desto større behov for å få en skikkelig bra bok. Look no further, gi dem "Skriv ferdig boka om livet ditt" av Linda Klakken.

Boka er et langdikt om Adam Zamjatin og hans hverdag i en familie der de sliter med å få endene til å møtes, flashbacks til tiden før de kom til Norge, kampen for passe inn og erkjennelsen av at han ikke gjør det. Men samtidig er det lyspunkter, omsorg og humor hos Adam. 

Jeg forelska meg i denne lille boka og tenkte med en gang at den er litt Yahya Hassan, bare at man ikke trenger antidepressiva etter å ha lest den.